klotång för hund

Klotång för hund bäst i test 2024 – hitta bästa hund klotången här!

1. Miller Klotång2. Trixie Klosax3. Doggyman Klotång
Miller KlotångTrixie KlosaxDoggyman Klotång
Se priset här! Se priset här! Se priset här!

En klotång måste alla hundägare ha. Även om man tycker att det är läskigt att klippa klorna, och trots att man tänkt lämna hunden för kloklippning hos veterinär eller hundtrim kan det vara så att man måste klippa en eller annan klo på egen hand.

Om man har rätt kunskaper och en bra klotång eller kloslip kommer kloklippningen dock att gå mycket lättare.

Se till att skaffa en tång som är vass och kraftig nog för att klara av din hunds klor.

Här i texten tar vi upp flera olika modeller av klotänger. Det kan göra att ditt val blir lite lättare.

Det finns flera anledningar till att det är bra att klippa hundens klor. För det första minskar man risken att hundens klor bryts, något som annars kan orsaka mycket smärta för hunden.

Klorna kan också orsaka skador på möbler, golv, människor och andra djur. Med en kort och avrundad klo slipper man det, och man behöver inte heller lyssna på att hundens klor slår mot parketten.

Klipper du inte klorna och hunden inte sliter ner dem på egen hand kan du också räkna med att klon kommer att växa runt och in i trampdynan på hunden.

Pulpan kommer också att växa längre ut i klon och det gör den ännu svårare att klippa. Ibland behöver veterinären rent av söva hunden för att klippa av klon långt upp.

Med en klotång eller kloslipp kan du snabbt och enkelt få hunden att gå bättre. En äldre hund kan också rent av utvecklar artros av för långa klor då tassarna riskerar att överbelastas.

Klotången och att vänja hunden vid den är alltså ett sätt att göra hunden en mycket stor tjänst. Här i texten tar vi upp klotång hund bäst i test i flera olika prisklasser samt storlekar.

En del klosaxar är nämligen av mindre storlek och de passar bäst till små klor som hos chihuahua och mindre raser. Det finns också större klotänger av giljotinmodell som klipper även de kraftigaste klorna.

Vi tar också upp varianten bästa kloslip till hund eller klofil. Det är ett bra alternativ för de hundar som inte går att använda klotång på, för de personer som inte vill klippa med tång samt för att fila klorna till en rundare form.

Vi tar upp sju av de mer populära alternativen för att klippa och forma din hunds klor. Sedan är det alltid bra om du provar dig fram innan du beslutar dig för en viss modell.

Topp 4 bästa klotång för hund 2024

1. Miller Klotång

Miller Klotång

Det här är en klassisk och enkel klotång från Miller som används av privatpersoner, veterinärer och hundtrim.

Tången är gjord i härdat amerikanskt stål och dess handtag är klädda i rött gummi som gör att tången blir bekvämare att hålla i. Tången är av mycket hög kvalitet och den håller sig vass länge utan att man slipar dess knivar.

På tången finns ett säkerhetsstopp som gör att man inte kan trä hela klon genom tången, och en säkerhetsspärr förhindrar att man skadar sig på klotången när den inte används.

Säkerhetsstoppet för klorna kan också vikas ner om man anser att det är i vägen när man ska klippa.

Tången är totalt ca 13 cm lång och ligger bra i handen. Den passar bra även till lite kraftigare klor, samt till mindre tassar tack vare den enkla men funktionella designen.

Se priset här!

2. Trixie Klosax

Trixie Klosax

Trixie har tillverkat tillbehör för olika husdjur sedan år 2005, och de är inte nya inom området klotång bäst i test.

Tack vare Trixies systerföretag i Europa kan man som kund vara helt säker på att den europeiska standarden för säkerhet och kvalitet följs. Det här är en bra klosax, men den är avsedd för mindre hundar, med små klor.

Klosaxen har ett klassiskt grepp med saxöglor och de är klädda med gummi för att man ska få ett bra grepp om saxen. Det läggs ett bra snitt i klon när man klipper och snittet blir rakt. Men det gäller bara för små hundars klor.

För en pekignese, toypudel eller chihuahua passar saxen bra men när det gäller större hundar med kraftigare klor behövs en mer rejäl klotång.

Priset för klosaxen är dock väldigt bra på under 100 kronor och det är en bra investering för dig som ska klippa klorna på ett mindre djur.

Även om inte den här saxen är bäst i test fungerar den tillfredsställande för små hundar och andra husdjur, möjligen också som komplement till en kloslip till hund.

Se priset här!

3. Doggyman Klotång

Doggyman Klotång

Den här klotången finns i flera olika storlekar och om du har flera djur av olika storlek hemma kan det vara klokt att investera i olika tänger så att du alltid kan klippa klorna säkert. Klotången har ett skaft av plast, och det är lätt att greppa utan att det känns för kort i handen.

Likt många andra klotänger har även den här en stoppbricka på baksidan som förhindrar att klon trycks för långt in när den klipps. Det finns också möjlighet att låsa tången i stängt läge. Det här är helt enkelt en bra basklotång som bör finnas hos alla djurägare. Priset är inte heller speciellt högt, inte ens för de större modellerna av tången.

Se priset här!

4. Trixie Klotång

Trixie Klotång

Även den här klotången kommer från märket Trixie. Den liknar giljotinmodellen från Resco och fungerar på samma sätt.

Hundens klo träs lagom långt genom öglan i klons topp. Man pressar sedan på handtaget, och upp kommer ett vasst blad som skär av klon rakt och precist. Även här är det lätt att se hur mycket man kommer att klippa av på klon.

Det som skiljer den här modellen från Rescos giljotintång är att skäret inte är lika vasst, och om man inte klipper med ett snabbt, bestämt grepp finns det risk att klon splittras.

Tången har dock ett halksäkert grepp och tången är lätt att hantera. Det är med andra ord ett bra val för den orutinerade kloklipparen. Det går dock att klippa i pulpan även med den här tången och det är bra att ha i åtanke.

Se priset här!

Köpguide för klotänger

Det finns flera saker att tänka på inför köpet av en klotång. Det allra första du måste ha koll på är om du vill ha en giljotinmodell eller en klassisk saxmodell.

Om du har en större hund som har kraftiga klor kan en giljotinmodell vara bättre och en saxmodell passar i regel mindre hundar.

Det viktiga är dock att du har en modell som passar dig. Det blir stabilare att klippa kraftigare klor med en giljotinmodell, men det bästa är att prova sig fram.

En klosax är mer exakt om man ska klippa väldigt små klor. Om man vänjer sig vid de två modellerna kan de dock användas till de flesta raser så länge klotången är kraftig nog.

Det finns också kloslipar som också kan vara ett bra alternativ om man har en hund som är rädd för klotången eller om man själv är rädd för att klippa i pulpan.

En sak som du också ska tänka på är att kvaliteten på kloklipparen faktiskt är viktigare än vad man kan tro.

Om du i huvudsak har tänkt klippa hundens klor hos veterinären kanske du inte behöver köpa den dyraste klotången, men det är trots allt bra att ha en klotång i beredskap om hunden skulle råka skada en klo.

En klotång i bra kvalitet ska vara stabil, vass och den ska kännas pålitlig. En klotång av dålig kvalitet kan bli farlig och du kan skada hunden. Det är en sådan sak som kan skapa problem med framtida kloklippningar.

Vanliga frågor kring klotång för hund

Att läsa på en del inför köpet av en klotång för hund är inte fel. Det finns också många frågor som kan dyka upp i huvudet när man ska köpa klotången och här har vi besvarat en del av de allra vanligaste frågorna som förekommer.

Här ger vi dock bara generella tips och råd. Du behöver själv ta reda på vad som passar bäst för din hund.

1. Ska man välja en klotång eller en kloslip?

Såväl klotången som kloslipen har sina fördelar och nackdelar. Med en klotång går det snabbare att bara klippa av klon, men det kan vara skrämmande för både hund och hundägare.

Med en kloslip går det inte lika fort, men det är också mindre risk att råka skada hundens pulpa. Dessutom är risken mindre att hundens klo splittras när man använder kloslipen.

Nackdelen med att välja en kloslip är att de i regel är lite dyrare än de vanliga klotängerna. De drivs dessutom av batteri, och har man inga sådana hemma kan det genast bli problem att ta hand om hundens klor.

2. Hur använder man klotången?

Att använda en klotång är relativt enkelt när man väl lärt sig principen. Att be en veterinär eller annan kunnig person om hjälp de första gångerna kan dock vara klokt tills dess att man lärt sig klippa själv. Att komma ihåg att klippa ofta och lite är också bättre än att klippa sällan och mycket.

För att kunna klippa klorna på ett säkert och bra sätt behöver du veta hur hundens klo ser ut. Den har en kapsel som liknar människans nagel. Inne i kapseln sitter pulpan.

Pulpan har känsel och den är också blodfylld. Att klippa i pulpan kan göra ont, och det blöder mycket, men det är inte farligt. Man bör dock inte heller klippa för nära pulpan eftersom det kan orsaka obehag när hunden går.

Se till att hundens klor är rena när du klipper, det gör det lättare att se pulpan. På ljusa klor ser den ut som en röd eller svart fläck i klons topp, närmast tassen.

På svarta klor är det inte lika lätt att se, men om man klipper klorna ofta hinner pulpan inte växa sig så stor i klon och då är det lättare att klippa på känsla.

Sitt stabilt och bra när du ska klippa klorna på hunden, gärna på golvet. Du kan också sätta hunden på ett halksäkert bord. Håll sedan ett stadigt tag i tassen och tryck lätt för att få fram klorna tydligare.

Ta eventuellt bort päls runt klon för att komma åt bättre. Håll tassen så pass hårt att hunden inte kan rycka bort tassen, om den lyckas med det är det lätt att klippa fel. Sätt sedan klotången lagom långt in på klon, och klipp bestämt av den. Belöna hunden när den varit duktig.

3. Vad gör man om pulpan skadas?

Om pulpan skadas kan hunden få ont och det kommer att blöda rejält. Det bästa är dock att inte överdriva sina reaktioner. Att stressa upp sig kommer inte att göra saken bättre. Ta en handduk, en ren trasa eller liknande och tryck mot klon.

Håll sedan hunden i stillhet tills blödningen avtar. Har du blodstoppande pulver hemma är det inte fel att lägga det på klon. Då slutar blödningen snabbare.

Potatismjöl kan också användas på samma sätt. Om hunden inte visar extrem smärta är det bara att fortsätta klippa de andra klorna. Pulpan kommer att läka på egen hand.

Om hunden har väldigt ont, eller om blödningen inte slutar bör du kontakta veterinär omgående. Likaså gäller om hunden verkar ha ont flera dagar efter att pulpan skadats, eller om den helt vägrar stödja på tassen.

4. Hur behandlar man en skadad klo?

Om hunden har skadat en klo under lek eller träning kallas det i regel för klokapselbrott. Det kan se ut på lite olika sätt. Ibland har klon bara gått av långt fram, ibland är den helt uppflisad och andra gånger har klon slitits bort helt.

Om klon gått av framme i spetsen och brottet inte når pulpan kan man bara klippa bort vassa kanter och se hur hunden agerar. Är klon uppflisad eller delad längre upp, alternativ bortsliten bör man kontakta veterinären.

Ofta behöver resten av klon tas bort helt för att en ny klo ska kunna växa ut. Om du håller din hunds klor välklippta minskar risken för kloskador minimalt. Om hunden får en skadad klo och behandlas för den hos veterinären kan hunden vilja slicka extra mycket på klon.

Ett bra bandage och en tratt kan behövas. Skadan läker ofta på ett par veckor. Se dock till att inspektera hundens klor ofta. Om en klo har en spricka eller liten skada kan bakterier snabbt samlas där. Det börjar snart göra ont och hunden kan bli halt.

5. Kan långa hundklor orsaka problem?

Ja, långa klor kan faktiskt orsaka en hel del problem. För det första kan hunden lida. De långa klorna kan börja göra ont när hunden går och de kan till och med börja växa in i huden på hunden. Klorna kommer också att föra oväsen när hunden går och trägolv kan repas av dem.

En lång klo löper större risk att skadas och den kan också orsaka skador på människor samt andra djur om det vill sig illa. Att klippa klorna är därför väldigt bra.

6. hur vänjs hunden vid klioklippning?

Att vänja hunden vid kloklippning är väldigt smart. Det bästa är att vänja hunden redan när den är en liten valp. Det går dock att vänja även en vuxen hund och man går till väga på samma sätt.

Det första steget är att få hunden att tillåta att man rör vid tassarna och klorna. När det går bra kan man peta mer på klorna och hålla i tassen ett tag. Om hunden visar obehag får man ta ett steg tillbaka.

När även det accepteras kan man visa hunden klotången eller klofilen. Man kan klippa lite med den i luften och kanske låta den nudda tassarna. Är det en klofil behöver hunden också vänja sig vid ljudet.

När hunden tolererar det här kan man börja klippa eller fila en klo. Sedan är det viktigt med beröm. Om allt går bra kan man ta en klo till, och sedan ännu en. Sluta när det går som bäst. Då kommer hunden att förknippa kloklippningen med något positivt.

7. Hur mycket skyddar skyddsbrickan bakom skären?

På de allra flesta klotänger finns en slags skyddsbricka bakom skären eller saxdelen. Den ska förhindra att klon sticks för långt in. Det är dock inte en del man ska lita på.

Förvisso kan inte hela klon på en stor hund stickas igenom saxen när skyddet används, men en mindre klo kan gå igenom i alla fall. Dessutom ger skyddet inte någon säkerhet när det gäller att inte klippa i pulpan.

Alla hundar har pulpan på olika ställen i klorna och man måste som hundägare se över var den sitter. De allra flesta klotänger brukar tillåta att skyddet petas undan och om man anser det vara i vägen kan det vara en god idé.

8. Kan kloklippningen ersättas?

Både ja och nej. Man kan ersätta kloklippningen med att fila ner hundens klor istället. En hund som promeneras mycket på asfalt kommer också att slita ner sina klor mer än en hund som springer i skog och på mjuka underlag.

Asfaltspromenaderna kan hålla klorna någorlunda korta men man riskerar trots allt att höra dem smattra på till exempel ett parkettgolv om man har sådana.

Man kan dock inte undvika att inspektera och kontrollera tassarna med jämna mellanrum. Även om hunden inte gillar att man tar på tassarna är det ett måste att göra det.

Summering

En bra klotång eller fil för klorna bör finnas hos varje djurägare och den bör passa djuren i hushållet. Om man både har stora och små hundar är det kanske nödvändigt att både ha en stor och en liten klotång.

Om du vill ha en liten och smidig klosax kan varianten från Trixie varmt rekommenderas, men tänk på att den passar bäst till små klor och riktigt kraftiga klor är rent av omöjliga att klippa med den utan att klon går sönder.

En klotång med giljotinklipp är bra om du vill ha mer sikt när du ska klippa klon. Dessutom blir snittet mer precist. Dock kan det vara svårt att använda den på väldigt små klor även om du väljer en mindre storlek.

En kloslip kostar en del pengar men är din hund rädd av sig eller om du är tveksam och väldigt ovan när det gäller kloklippning kan du bespara både dig och hunden mycket lidande när du minskar risken att nå pulpan.

Om du har en vän som är van att klippa klor, eller om du har möjlighet att prova olika klotänger på din hund är det väldigt bra. Då kan du med en gång finna det bästa valet. Klotången är värd att spendera extra pengar på för att få bättre kvalitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *